– med det smukkeste udsyn over grænselandet.
På Told- og Grænsemuseet kan du dykke ned i historien om landets grænser og toldvæsenets 1000-årige historie. Fra studehandel og plovskat, til smuglergods og grænsehandel – og ja, alt det indimellem.
Der er daglige rundvisninger for dig der vil tage et dybere dyk, ned i historien.
Museet er beliggende ved gården Oldemorstoft i Padborg, hvor der i nyere tid er tilføjet skønne pyramideformede udstillingsbygninger.
Gården Oldemorstoft kendes så tidligt som 1472, hvor den optræder i skattelister fra Flensborg. I 1484 blev en vis Henrik Lorenzen forlenet med gården. Han var jæger og således en af kongens mænd. Ifølge myten måtte Henrik gifte sig med den unge arving på gården, for at kunne overtage den.
I 1528 fik Henriks to sønner bekræftet gårdens friheder og slægtens ret til den igennem et egentligt privilegiebrev, og disse frigårdsprivilegier beholdt gården indtil 1864.
På Oldemorstoft får du historien om gården og dens slægter igennem knap 500 år, hvor både konger, studehandlere og andet godtfolk havde deres gang ikke bare på Hærvejen, men sandelig også på gården Oldemorstoft.
Det kan du opleve på Told- og Grænsemuseet:
Udstillinger
Du kan opleve Told- og Skattemuseets permanente udstilling.
Her udfoldes fortællingen om næsten 1000 års told- og grænsehistorie; fra plovskatten og de middelalderlige afgifter accise og konsumption, over studetolden, grænsegendarmernes fascinerende historie, grænsens placering på landkortet – og helt op til nutidens smuglervarer.
Der er interaktive indslag undervejs i udstillingen og hyggelige aktiviteter for børnene.
Der er gratis omvisning på alle åbne dage. Omvisning uden for normal åbningstid: kr. 1200,- (+ entré).
Hovedbygning & kaffestue
I hovedbygningen, som også er gården Oldemorstofts hovedhus, finder du den hyggelige kaffestue. Her kan du købe en kop te eller kaffe og nyde din medbragte mad.
Det er også her i den gamle hovedbygning, du kan gå på opdagelse i Oldemorstofts 500-årige historie som kro, herredsfogedsæde og kongeherberg på Hærvejen.
Have & frugtlund
Vores frugtlund, Abildgården, er i gang med at vokse op. Frugtlunden er resultatet af en større indsamling af frugtsorter fra de sønderjyske frugthaver.
På vores skønne, grønne, udenoms arealer kan du nyde din medbragte mad, mens du kaster et blik ud over det smukke grænseland. Fra haven er der direkte udsigt til grænsen og Tyskland.