NYD DEN HELT SÆRLIGE STEMNING PÅ KRONBORG OG DE SMUKKE OMGIVELSER MED UDSIGT OVER ØRESUND.
I de imponerende sale hører du historien om den rige renæssancekonge Frederik 2., der byggede slottet for at imponere sine gæster fra nær og fjern. Og imponerede blev de. Kronborg var kendt i hele Europa, og kom endda Shakespeare for øre, der valgte at placere Hamlet på slottet.
Husk også at besøge Holger Danske, der sidder og sover i kasematterne. Han er klar til at vågne og gribe sit sværd, hvis Danmark kommer i nød.
Kronborg skal opleves. Det er ikke underligt, at dette magiske sted står på UNESCOs verdensarvsliste.
En HEL DAG FOR BØRNENE
Leg i køkkenet, pust ud i børnerummet med Lego og tegninger og nyd den medbragte mad i madpakkerummet. I skoleferierne bringer vi slottet til live med særlige børneaktiviteter.
Husk at børn har gratis adgang til Kronborg Slot.
Særudstilling
Den 8. februar åbnede udstillingen ’Monster’ på Kronborg Slot. Her har 12 historiske monstre indtaget renæssanceslottets dunkle og rustikke kasematter. Hvert monster repræsenterer nogle af de menneskelige følelser, som alle i løbet af et liv kan føle og blive udfordret af.
”Monstrene sætter gang i snakken om følelser på en sjov og spændende måde, fordi følelserne gennem monstrene bliver visuelle. Det gør det nemmere for børnene at sætte ord på de følelser, de måske selv har mærket eller kommer til at opleve. Hvad er det her for en følelse, hvorfor har jeg det sådan og hvad kan jeg gøre ved det? Det er de centrale spørgsmål, udstillingen vil hjælpe med,” siger slotschef Christian Struckmann Irgens.
Monstrene er lavet af multikunstneren Shane Brox, der tidligere har været vært på flere DR-programmer og desuden stået bag en række udstillinger på blandt andet Kongernes Samling, Naturhistorisk Museum og Københavns Museum. Alle monstre er skabt af genbrug og fundne materialer som skummadrasser, aflagte kjoler, dåsekapsler, gamle gardiner og julepynt.
”Mange tænker, at monstre hører fortiden til og at de ikke findes rigtigt. Men vi mennesker skaber monstre hver dag, når vi ikke taler ordentligt til hinanden – når vi råber, skændes, er egoistiske og uærlige, eller når vi ikke er gode til at kommunikere vores følelser og behov. Derfor har hvert monster i udstillingen fået knyttet en følelse til sig, der forhåbentlig kan inspirere børn og voksne til at tale om følelser i en tid, hvor pandemier, klima og ufred i verden skaber både angst, frygt og stress hos mange,” siger Shane Brox.
Dansk kulturhistorie og følelser som universelt sprog
Monstrene har det seneste år befundet sig i ruinerne under Christiansborg Slot, hvor omkring 100.000 publikummer har oplevet udstillingen. Men selvom monstrene er flyttet til et nyt hjem, skal man ikke forvente, at udstillingen er den samme, når kælderdørene til Kronborg Slots kasematter åbnes.
”Monstrene tager udgangspunkt i historiske monstre, man bogstaveligt talt troede på i renæssancen, som bailisken, maren eller kraken. Derfor kan man endda genkende nogle af dem fra rundt omkring på Kronborg Slot, hvor de gemmer sig i malerier eller i selve bygningen, som de altid har gjort,” forklarer slotschef Christian Struckmann Irgens. Han tilføjer:
”Monstrene repræsenterer følelser som alle mennesker oplever på et tidspunkt. Også de mennesker der har levet her på Kronborg gennem tiden. Derfor bliver der en klar bro mellem de følelser, som fx slottets soldater eller andre beboere på Kronborg gennem tiden har oplevet. Det kan både være tristhed, frygt, kærlighed, glæde eller sorg. Følelser, som du og jeg også kan genkende og opleve i dag.”
I forbindelse med udstillingen er der udgivet en børnebog på GADs børnebogsforlag, der illustrerer og forklarer de 12 monstre og deres følelser. Bogen, som allerede er udgivet i 4. oplag og som gæsterne kan købe med hjem, er et redskab for børn og voksne til at tale videre med hinanden om følelserne og monstrene.
Åbningstider:
- Maj – september / dagligt kl. 10 – 17
- Oktober – april / tirsdag – søndag kl. 11 – 16, mandag lukket