Med sin smukke beliggenhed på kanten af Lillebælt er CLAY en attraktion ud over det sædvanlige.
Her kan du gå på opdagelse i Skatkammeret, der rummer et udvalg af genstande fra den enestående historiske samling, Royal Copenhagen Samlingen.
Her er skiftende udstillinger med keramisk kunst fra øverste hylde i de store underjordiske sale, en lækker café med direkte udsigt ud over vandet og en museumsbutik med særligt udvalgt dansk keramik. Her finder du kopper, vaser, tekander, smykker m.m. samt unikakunst.

Museets hovedhus stammer fra 1857, hvor det blev bygget som enkesæde til det nærliggende Hindsgavl Slot. Det blev siden omdannet til pensionat, men fra 1994 har det dannet ramme om et keramikmuseum.
Med overdragelsen af Royal Copenhagen Samlingen blev museet for trangt og blev derfor udvidet med 1500 m2, primært placeret under jorden. Her i 2022-23 er museets endnu en gang i færd med at udvide. Denne gang med en topsikret sal, der giver mulighed for at vise værker af store, internationale kunstnere. Den nye tilbygning forventes at være færdig i oktober 2023.
I parken omkring bygningen kan man opleve en række skulpturer, som er en del af Keramikruten i Middelfart – en 2,3 km lang rute, der forbinder museet med midtbyen. På ruten er det muligt at opleve kunsten både med øjnene og gennem ørerne. Ved at scanne en QR-kode får man nemlig en yderst indlevende og personlig fortælling om hvert værk, leveret af keramiker og forfatter Peder Rasmussen.
Oplev keramikkens magi på CLAY
Igennem mere end 250 år har danske kunstnere og kunsthåndværkere udforsket, udviklet og forfinet deres arbejde med leret ved at kombinere håndværksmæssig knowhow, kunstneriske ambitioner og nysgerrighed. De har eksperimenteret med materialer, glasurer og brændingsteknikker samt ladet fantasien og fortælleglæden blomstre.
Det er dén historie, som CLAY Keramikmuseum folder ud i udstillingen Keramikkens magi. Gennem mere end 300 værker fra samlingen, formidles historien om keramikkens mangfoldige udtryk på tværs af tid, kunstnerisk skoling, teknik og stil.
Genstandene er ikke opstillet i kronologisk orden, men derimod grupperet efter forskellige temaer. Man vil støde på værker af både Willumsen, Thorvaldsen og Bente Skjøttgaard, Ivan Weiss, Effie Hegermann-Lindecrone og Carl-Henning Pedersen og mange, mange flere, der under overskrifter som Ornament, Menneskefiguren, Natur eller Glasurudtryk viser keramikkens spændvidde.
Historien om den keramiske proces har sit eget formidlingsspor, der løber ned gennem midten af udstillingsrummet. Her kan man som museumsgæst blive klogere på hvilke elementer, der er i spil, når leret formgives, dekoreres og brændes. Når kunst og naturvidenskab forenes på denne måde, kan man populært sagt sætte følgende grundformel op: jord + vand + luft + ild + et strejf af magi = keramik.